Vechten tegen trauma
Soms lukt het niet om door middel van praten (praattherapie) psychische problemen op te lossen. Een traumatische stoornis kan heftig zijn om jouw situatie mentaal te bevatten. Bokscoaching kan in dit geval uitkomst bieden.
Emotionele Shutdown
Traumatische ervaringen laten diepe sporen achter in het brein. Het brein deel dat waarschuwt voor gevaar is bij mensen met PTSS, Autisme en ADHD overactief. Tegelijkertijd is de frontale kwab juist minder alert, waardoor men moeilijker in het hier en nu kan leven. Het brein schakelt dan direct over naar hyperarousal of naar hypoarousal. Jij zal dit wel kennen als fight/flight/freeze. Tijdens een hypoarousal ziet jouw brein geen andere mogelijkheid meer dan bevriezen of het gevaar uit de weg te gaan. Bij een hyperarousal is het juist andersom. Het brein vecht dan juist tegen het gevaar en dit uit zich in stress en angst. Hierdoor is iemand snel geprikkeld en kan dit leiden tot woede uitbarstingen. Dat stukje brein wat anders denkt, kan allerlei problemen en klachten achterlaten.
Voorbeelden hiervan zijn depressies, angststoornissen, zelfverachting, nachtmerries en het onvermogen om zich voor anderen open te stellen. Dit kan vervolgens ook nadelig zijn voor jouw fysieke gesteldheid.
Een trauma kan ook leiden naar een emotionele shutdown. De emoties worden dan zo overweldigend en beangstigend dat iemand zich zoveel mogelijk voor zijn gevoelens afsluit. Om een trauma te helen is het essentieel om weer te leren ‘voelen’. Praten over verschrikkelijke dingen die gebeurd zijn, neemt de angst of onveiligheid op jouw lichaam niet weg. Bij trauma’s en zeker bij jeugdtrauma is die angst zich gevestigd in delen van het brein waar jij zelf niet bijkomt door middel van alleen praten. Die angst uit zich via het lijf, daarom moet een behandeling niet alleen gericht worden op de gedachtes, maar ook op de gebeurtenissen die aanwezig zijn in het lijf.
Door het contact met het lichaam te herstellen, ervaar jij dat het trauma fysiek is verdwenen en kan het stresssysteem beter gekalmeerd worden.
Boksen als medicijn
Op de lange termijn versterkt lichamelijke beweging de aanmaak van nieuwe zenuwcellen in het brein en daarmee ontstaat een informatie uitwisseling in de hersenen. Ook maak jij tijdens het boksen jouw hoofd leeg. Zo doorbreek jij het stressproces. Bovendien verbetert boksen jouw lichamelijke én geestelijke conditie. Daardoor kom jij lekkerder in jouw vel, zorg jij beter voor jezelf en kun jij meer aan.
Omgaan met extreme gebeurtenissen? Kevlar Vitality helpt jou hierbij!
- De werkbare driehoek: voeding, slaap/rust, en lichamelijke inspanning/ training
- Be , do, Have, wie ben jij, wat doe jij en wat heb jij?
- Coaching vanuit diverse thema’s, waar ligt jouw focus? , waar ligt jouw weerstand?, wat is jouw vertrekpunt
- Vanuit de 3 werelden, cirkel wereld, zigzag en straightline wereld
- Van futloosheid naar een krachtige vitaliteit
Kom in actie en neem contact met ons op.
Wil jij aan de slag gaan met jezelf? Neem dan direct contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.
Onze locatie
3433 PH Nieuwegein
Bereikbaar van
Ma – Vrij: 8.30 – 21.00
Bel ons op
+31 6 81 889 266